15.Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi, 11-13 Kasım 2010 tarihinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Beylikdüzü / İstanbul'da gerçekleşmiştir.

TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası tarafından,

  • 15.Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi,

Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. tarafından,

  • ANKÄ°ROS 2010, ANNOFER 2010 ve TURKCAST 2010 fuarları ve

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği tarafından,

  • 5.Uluslararası Ankiros Döküm Kongresi

eş zamanlı olarak düzenlenmiştir.

Kongreler ve fuarlar ortak bir program ile açılmıştır. Açılışta;

  • Ä°brahim Anıl - Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Åž.
  • Dr. Guttmann Habig - CECOF - CEMAFON - EUNITED METALLURGY
  • Dr. Pedro D. Portella - The Federation of European Materials Societies
  • Prof.Dr. C.Hakan Gür - 15.Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi Yürütme Kurulu
  • Cemalettin Küçük - TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası
  • Niyazi AkdaÅŸ - Türkiye Döküm Sanayicileri DerneÄŸi

birer konuşma yapmışlardır.

Açılış töreninde TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük kongremize maddi destek vererek sponsor olan;

  • Aveks İç ve Dış Ticaret A.Åž.
  • DemisaÅŸ Döküm
  • Ä°MMÄ°B
  • Marmara Metal Mamülleri Ticaret A.Åž.
  • Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret A.Åž.
  • Ömür Çelik Sanayi ve Ticaret Ltd.Åžti.

firmalarının yetkililerine birer plaket vermiştir.

İki yıl süren kapsamlı hazırlık çalışmaları ile, Metalurji Mühendisleri Odası'nın 40. Kuruluş yıldönümüne yakışacak şekilde, kongremizin uluslararası özelliği üst seviyeye çıkarılmıştır.

1975 'te ulusal kongre olarak başlatılıp, 1993 yılındaki 9. Kongre ile uluslararası karakter kazandırılan bu etkinlik, gelenekselleşmiş ve bir marka (IMMC) haline gelmiştir.

22 ülkeden 26 seçkin bilim adamlarından Uluslararası Bilim Komitesi oluşturulmuş; yaygın bir tanıtım faaliyeti yapılmıştır. Ülkemizin bu alanda önemli kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı Danışma Kurulu ve kongrenin ana başlıklarına ait oturumların tasarlanması ve koordinasyonu için ilgili alanlardaki uzmanların katılımı ile Oturum Koordinatörlükleri oluşturulmuştur.

Bildiriler, oturum koordinatörleri ve Uluslararası Bilim Kurulu tarafından değerlendirilerek kongre programı hazırlanmıştır. Kongre programında bulunan toplam 311 bildiriden, çeşitli sebeplerle katılamayanlar nedeniyle, 273 adedi sunulmuştur. Sunulan bildirilerin 116'sı sözlü, 157'si ise poster sunudur. Sözlü sunuların %47'si, poster sunuların %31'i yurt dışı katılımcılara aittir.

Biyo-malzemeler, Demir Çelik Metalurjisi, Demir Dışı Metaller Metalurjisi, Döküm, Geri Kazanım ve Çevre, Isıl İşlem, Kaynak Metalurjisi, Kompozit Malzemeler, Malzeme Karakterizasyonu, Metalik Malzemeler, Nano-malzemeler, Seramik-Cam-Refrakter Malzemeler, Toz Metalurjisi, Yüzey İşlemleri başlıklarında toplam 26 sözlü sunu oturumu gerçekleştirilmiştir. Bildirilerin oturum başlıklarına göre dağılımı Şekil 1'de verilmiştir.



IMMC'15: Bildirilerin konu başlıklarına göre dağılımı

IMMC'15 kongresine; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fas, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İran, İspanya, Japonya, Kanada, Kosova, Macaristan, Malezya, Meksika, Mısır, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya'dan ve Türkiye'den 1.100 kişi katılmıştır.

15.Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi'ne dünyanın önemli bilim adamları ve alanlarında uzman davetliler katılarak çağrılı bildiri sunmuşlardır.

  • Pedro D. Portella, (The Federation of European Materials Societies, Germany)
  • Meyya Meyyappan, (NASA Ames Research Center, USA)
  • Mitsuo Niinomi, (Tohoku University, Japan)
  • George E. Totten, (Texas A&M University, USA)
  • Peter Hodgson, (Deakin University, Australia)
  • Manish Chhowalla, (Rutgers University, USA)
  • Suhat Korkmaz, (Tosyalı Holding, Türkiye)

Kongremizin poster sunumları, önceki kongremizde olduğu gibi canlı, verimli ve dikkat çekici şekilde olmuştur. Bildiri sahipleri, özenle hazırlanmış poster alanında, poster hazırlama kılavuzuna göre hazırladıkları posterlerini sunmuşlardır. 13 Kasım 2010 tarihinde yapılan kokteyl ile birlikte Poster İzleme Komisyonu üyeleri daha önceden ilan edilen poster saatinde tüm poster sahiplerini ziyaret ederek poster bildiriler hakkında detaylı bilgi almışlar ve katılımları için poster sahiplerine teşekkür etmişlerdir.

Uluslararası tanınırlık açısından diğer önemli bir gelişme ise kongremizde sunulan sözlü veya poster bildiriler arasından seçilecek bildirilerin çeşitli uluslararası dergilerde "IMMC'15 Özel Sayısı" olarak yayınlanacak olmasıdır. Kongre sonrasında, "International Journal of Microstructure and Materials Properties", "International Journal of Nanoelectronics and Materials" ve "Turkish Journal of Engineering and Environmental Sciences" dergilerin editörleri belirledikleri bildirilerin yazarlarıyla bağlantıya geçeceklerdir.

Genç Araştırmacı Ödülü bu kongrede de verilmiştir. Genç Araştırmacı Ödülü için yapılan 51 başvurudan, oturum koordinatörlerinin değerlendirmesi sonucunda, seçilen 21 aday yarışmaya davet edilmiştir. Yarışmaya 17 aday katılmış ve kongre delegeleri, kongre danışma kurulu, kongre oturum koordinatörleri ve kongre yürütme kurulunun kongre sırasında kullandığı oylarla 3 eşdeğer ödül verilmiştir.

  • Ebru MenÅŸur Alkoy, Maltepe Ãœniversitesi
  • Nihat Ali Işıtman, Orta DoÄŸu Teknik Ãœniversitesi
  • Barış Özdemir, Orta DoÄŸu Teknik Ãœniversitesi

TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 15.Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi, eş zamanlı gerçekleştirilen Ankiros Döküm Kongresi ve ANKIROS, ANNOFER, TURKCAST fuarları ile birlikte büyük bir sinerji yaratmaktadır (Şekil 2). Akademisyenler, araştırmacılar, öğrenciler, mühendisler ve iş adamlarının katılımıyla gerçekleşen bu uluslararası etkinlik, bilgi ve tecrübe paylaşımını, dünyadaki ve ülkemizdeki teknolojik ve sektörel değişme ve gelişmelerin değerlendirilmesini, meslektaşlar arasındaki iletişimin ve sosyal etkileşimin arttırılmasını sağlamaktadır.



IMMC'15, Ankiros Döküm Kongresi, ANKIROS, ANNOFER, TURKCAST fuarları

Kongremiz ile eş zamanlı düzenlenen ANKIROS-ANNOFER-TURKCAST 2010 fuarları Demir-Çelik, Döküm ve Metalurji endüstrisindeki gelişmeden de aldığı güçle, daha önceki tekrarlarında olduğu gibi, büyüme trendini bu yıl da sürdürmüştür. 30.000 m2 yi aşkın bir alanda gerçekleştirilen fuarlarda bu yıl 37 ülkeden 800 katılımcı firma sergileme yapmıştır. Geçmiş yıllarda görmeye alıştığımız İtalya, Almanya, Çin, İspanya ülke pavyonlarının yanı sıra bu yıl İran, İngiltere ve Hindistan milli katılımları da fuarda yer almıştır.Yabancı ziyaretçi sayısının büyük oranda arttığı ANKİROS/ANNOFER/TURKCAST 2010 Fuarlarını bu yıl 83 ülkeden 13.429 sektör ilgilisi ziyaret etmiştir.

Yine eş zamanlı yapılan ve 180 delegenin katıldığı 5.Uluslararası Ankiros Döküm Kongresi'nde ise 10 ülkeden 36 sözlü tebliğ sunulmuştur.

IMMC'15, sunulan bildirilerin kalitesi, yüksek yabancı katılımcı oranı ve oturum salonlarının doluluğu açısından gerçek bir uluslararası kongre olarak algılanmış ve çok olumlu değerlendirilmiştir. Katılımcılara geniş bir spektrumda en son bilimsel ve teknik çalışmalar hakkında önemli bilgiler aktarılmış, uluslararası bir platformda tanışma, karşılıklı bilgi ve tecrübe aktarımı sağlanmıştır.

Sonraki kongrede (IMMC'16 - 2012), daha ileri seviyelere ulaşılması hedeflenmektedir.

15.ULUSLARARASI METALURJÄ° VE MALZEME KONGRESÄ°
KONGRE YÃœRÃœTME KURULU

DERGİ VE ARŞİV TARAMASI

Metalurji dergilerinin 121. sayısından itibaren yazıların tam metinlerinde arama yapabilirsiniz.

Metalurji Dergilerinde Arama:

Yasalar ve Yönetmelikler, Yönetim Organları, Genel Kurul Sonuç Bildirgeleri, Çalışma Raporları, Sektörel Raporlar, Basın Açıklamaları, Dergi Yazı Başlıkları, Kongre Kitap ve CD'leri, Sempozyumlar ve Kütüphanemizde bulunan kitap özetlerinden oluşan arşivimizde arama yapabilirsiniz.

ArÅŸivde Arama:

 


TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası
Kültür Mahallesi, Çaldıran Sokak Nida Apt. NO: 14 / 13 Kızılay
Çankaya ANKARA
Tel: (312) - 425 41 60 ve 419 38 18 Faks: (312) - 418 93 43
E-Posta: Genel Merkez - Ä°stanbul Åžube -
Ä°zmir Åžube - Bursa TemsilciliÄŸi