İlk metalurji mühendislerinden Odamızın  0008 Sicil No’lu üyesi Selahattin Şanbaşoğlu anısına düzenlediğimiz “Selahattin Şanbaşoğlu ve Metalurjiye Emek Verenler” etkinliği 15 temmuz cumartesi günü gerçekleştirildi.

Gün boyu süren etkinlik saat 11:00'da Selahattin Şanbaşoğlu’nun mezarı başında yapılan tören ile başladı. Yapılan konuşmalar sonrası mezara karanfiller konuldu.

Selahattin Şanbaşoğlu nezdinde başta kurucu Başkanımız Nejat Türkkan olmak üzere mesleğe ve meslek Odamıza emek verenleri andığımız etkinliğin ikinci bölümü Oda Başkanımız A. İrfan Türkkolu’nun açış konuşması ile başladı. Odamızın kuruluşundan bugüne dönüm noktalarından bahseden A. İrfan Türkkolu mesleki kazanımlara vurgu yaparak, kaybettiğimiz ve yaşayan duayenlerimize hak ettikleri değeri vereceğimizi belirterek konuşmasını bitirdi.

 Devamında Odamız eski Başkanlarından Mahmut Kiper Selahattin Şanbaşoğlu sunumunu yaptı. Selahattin Şanbaşoğlu’nun yaşam öyküsü özelinde “metalurji olmadan sanayi, sanayi olmadan kalkınma olmayacağı”nı somut olarak anlattı. Sunum özellikle genç meslektaşlar tarafından ilgi ile izlendi.

Verilen aradan sonra Oda başkanımız A. İrfan Türkkolu’nun yönettiği panel/söyleşi bölümüne geçildi. Eski başkanlarımızdan Süleyman Sami Altun; Selahattin Şanbaşoğlu ve Nejat Türkkan’dan başlayarak anılarla kaybettiklerimizi andı. Sonra Macit Özenbaş hocamız bizi metalurjinin başlangıcından bugüne hızlı ama oldukça doyurucu bir geziye çıkardı. M.Ö. 9000’den bugüne gelen sunum adeta zamanda metalurji yolculuğu gibiydi. Son bölümde ise Tahsin Akar kendine has hoş üslubuyla sahada yaşananlardan bölümler aktardı ve bizleri bir kez daha metalurjistlerin yaşamın en keyifli insanları olduğuna inandırdı.

İkinci aradan sonra sıra yaşayan değerlerimize sahip çıktığımızı göstermeye geldi. Uzun yıllar ara verilen üyelerimize plaket verme etkinliğini 2022’de İskenderun’da yeniden başlatmıştık. Devamında İstanbul Şubemiz üyelerine plaket verdi. Ankara olarak; bundan böyle her yıl “Selahattin Şanbaşoğlu ve metalurjiye emek verenler” etkinliğinin ve plaket töreninin tekrarlanacağını belirterek katılan üyelerimize plaketleri Oda başkanımız tarafından verildi.

 

Son plaketin ardından topluca aile fotoğrafı çekildi ve hep birlikte yemeğe geçildi.

DERGİ VE ARŞİV TARAMASI

Metalurji dergilerinin 121. sayısından itibaren yazıların tam metinlerinde arama yapabilirsiniz.

Metalurji Dergilerinde Arama:

Yasalar ve Yönetmelikler, Yönetim Organları, Genel Kurul Sonuç Bildirgeleri, Çalışma Raporları, Sektörel Raporlar, Basın Açıklamaları, Dergi Yazı Başlıkları, Kongre Kitap ve CD'leri, Sempozyumlar ve Kütüphanemizde bulunan kitap özetlerinden oluşan arşivimizde arama yapabilirsiniz.

Arşivde Arama:

 


TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası
Kültür Mahallesi, Çaldıran Sokak Nida Apt. NO: 14 / 13 Kızılay
Çankaya ANKARA
Tel: (312) - 425 41 60 ve 419 38 18 Faks: (312) - 418 93 43
E-Posta: Genel Merkez - İstanbul Şube -
İzmir Şube - Bursa Temsilciliği