Çalışan Güvenliği tam da Denizyıldızı Hikayesidir aslında… Onca emek, eğitim, farkındalık çalışması, maddi ve manevi yorgunluk… sonunda sadece kilometrelerce uzanan sahildeki milyonlarca denizyıldızından eğilip okyanusa atabildikleriniz için fark eder; olumlu sonucu ölçmek zordur, akla da gelmez olumlu olduğunda ama olumsuz olan ölçeğine bakmaksızın batar göze… 

Tam da bu inançla karar verildi bu işin bir sempozyumu yapılsın metalurjide diye. “Çalışana değer” dedik Çalışan Güvenliği ve Esenliği Sempozyumunda. Bize de düşünmek düştü bu işte de Cumhuriyetin 100. Yılına yakışır şekilde, nasıl muasır medeniyetler seviyesine ve ötesine çıkılabilir diye…

Maalesef sık sık yaşadığımız bu tür durumlarda bir basın açıklaması hazırlayıp, en çarpıcı cümlelerle, en sert perdeden olayın sıcaklığı geçmemişken yayınlardık ki hiç de yanlış olmazdı. Bir yaşamın kaybından, bir kadının eşini, çocukların babasını kaybetmesinden daha sert, daha acı ne olabilir ki.

Ama… Derdimiz birilerini kınayıp bir sonraki ölümü beklemek değil elimizi taşın tam da göbeğine yerleştirmek…

Öylesine bir basın açıklaması yerine bir ÇALIŞTAY çağrısıdır bu.

İnsan ölümlerine neden olan bu sistemin, bu işleyişin değiştirilmesi için tüm bileşenlere elini taşın altına koyma çağrısıdır bu.

Ölümlerin sadece emekçilere düştüğü bu can alıcı sistemin, bu işleyişin bileşenleri olan İşverenlere, yasa koyuculara, sahadaki uygulayıcılara, meslektaşlarımıza ve tüm işçileredir bu çağrı.

Önce en ağırını bir araya getirelim diye; Demir-Çelik sektöründeki yüksek fırınlı, ark ya da indüksiyon ocaklı toplam 15 ilde kurulu 42 tesisin 10 binlerce çalışanın ve 100 binlerce bekleyenin SAĞ SALİM HAREKETİ için hem metalurji ve malzeme mühendislerine hem İSG uzmanlarına hem de tüm disiplinlerden bileşenlerine bir araya gelme ve bu işi çözmek için yasaların uygun dediği halin ötesine geçme, kültürü değiştirme çağrısıdır bu!

Hayat akarken, başkalarının ve sevdiklerimizin hayatında bir fark yaratmak için ne yapabilirsiniz düşüncesidir bu – belki hala denizyıldızlarını okyanusa atan çocuğun saflığıyla ama “Görülmez Gorilleri” gözden kaçırmadan, sorumluluk alarak, liyakatle, en kısa zamanda…

Sonunda sadece bir emekçinin bile hayatını kurtarabilecek isek

#bizVARIZ

TMMOB
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI

 

DERGİ VE ARŞİV TARAMASI

Metalurji dergilerinin 121. sayısından itibaren yazıların tam metinlerinde arama yapabilirsiniz.

Metalurji Dergilerinde Arama:

Yasalar ve Yönetmelikler, Yönetim Organları, Genel Kurul Sonuç Bildirgeleri, Çalışma Raporları, Sektörel Raporlar, Basın Açıklamaları, Dergi Yazı Başlıkları, Kongre Kitap ve CD'leri, Sempozyumlar ve Kütüphanemizde bulunan kitap özetlerinden oluşan arşivimizde arama yapabilirsiniz.

Arşivde Arama:

 


TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası
Kültür Mahallesi, Çaldıran Sokak Nida Apt. NO: 14 / 13 Kızılay
Çankaya ANKARA
Tel: (312) - 425 41 60 ve 419 38 18 Faks: (312) - 418 93 43
E-Posta: Genel Merkez - İstanbul Şube -
İzmir Şube - Bursa Temsilciliği