TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası olarak Sinop nükleer güç santrali projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptali istemiyle Samsun 3.İdare Mahkemesi’nde görülen davanın keşif-bilirkişi incelemesine katıldık.


2020 yılında TMMOB’ne bağlı Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Türk Tabipleri Birliği, Kamu Emekçileri Konfederasyonu, Sinop Belediyesi, Sinop Barosu, Sinoplu yurttaşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan dava görülmeye devam ediyor. Daha önce Mahkeme’nin resen seçtiği bilirkişi heyeti tarafından kapsamlı bir bilirkişi raporu sunularak üç yüze yakın iptal gerekçesi sunulmasına rağmen davanın reddine karar verilmiş ve bu karar Danıştay tarafından bozulmuştu. Danıştay’ın bozma kararına rağmen bir kez daha Samsun İdare Mahkemeleri önceki ret kararlarında ısrar kararı verdiler. Bunun üzerine Danıştay tarafından bir kez daha bozma kararı verildi. Bu ikinci bozma kararı sonrasında yeniden keşif-bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi. Bu karar uyarınca 24 Nisan 2025 tarihinde Sinop İnceburun mevkiinde keşif için bir araya gelindi. Davacı avukatlarının talebi ile mahkeme heyeti ve bilirkişiler, Bozburun Yaban Hayatı Gelistirme Sahası, Sarıkum Tabiat Koruma Alanı, Hamsilos Tabiat Parkı, Aksaz Sazlıkları ve Sulak Alanlarının keşif sırasında yerinde incelediler. Davacılar tarafından Japonya’nın nükleer anlaşmadan çekilmiş olması ve Atmea1 tipi reaktörlerin artık üretilmediği vurgulanarak bir an önce iptal kararı verilmesi gerektiği vurgulandı. Bilirkişi heyetine raporlarını sunmaları için 30 günlük süre verilerek keşif sonlandırıldı.
Keşif sonrasında Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına Yönetim Kurulu Başkanımız A.İrfan TÜRKKOLU ve Yönetim Kurulu üyemiz Ferhat YAŞAR ile Oda avukatımız Av.Mehmet HORUŞ katıldılar. Sinoplular Çernobil felaketinin yıldönümü olan 26 Nisan 2025 tarihinde de miting yaparak nükleere geçit vermeyeceklerini ifade ettiler.
TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası olarak Sinop’ta nükleere izin vermeyeceğimizi ve Sinop halkının ve nükleer karşıtlarının yanında hukuksal, bilimsel-teknik ve toplumsal anlamda yer alacağımızı bir kez daha yineliyoruz.
NÜKLEERE İNAT, YAŞASIN HAYAT

DERGİ VE ARŞİV TARAMASI

Metalurji dergilerinin 121. sayısından itibaren yazıların tam metinlerinde arama yapabilirsiniz.

Metalurji Dergilerinde Arama:

Yasalar ve Yönetmelikler, Yönetim Organları, Genel Kurul Sonuç Bildirgeleri, Çalışma Raporları, Sektörel Raporlar, Basın Açıklamaları, Dergi Yazı Başlıkları, Kongre Kitap ve CD'leri, Sempozyumlar ve Kütüphanemizde bulunan kitap özetlerinden oluşan arşivimizde arama yapabilirsiniz.

Arşivde Arama:

 


TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası
Kültür Mahallesi, Çaldıran Sokak Nida Apt. NO: 14 / 13 Kolej
Çankaya ANKARA
Tel: (312) - 425 41 60 ve 419 38 18 Faks: (312) - 418 93 43
E-Posta: Genel Merkez - İstanbul Şube -
İzmir Şube - Bursa Temsilciliği