Türkiye'de son bir yılda çevre direnişlerine karşı gerçekleştirilen yüzlerce gözaltı ve tutuklamayla, verilen idari para cezalarıyla birlikte, binlerce çevre direnişçisi hakkında soruşturma ve ceza davaları açıldı. Yaşamını, toprağını, suyunu savunanlar hakkında her fırsatta yeni davalar ve soruşturmalar açılırken Bergama'da 2005 yılında çevrecilere karşı taşlı, sopalı saldırıyı organize eden ve bizzat yöneten Koza Altın Şirketinin patronu Akın İpek ve diğer şirket yetkilileri hakkında açılan davalarda usul eksiklikleri bitmek bilmiyor.

Hopa tutuklamaları başta olmak üzere, Tortum'da, Gerze'de, Yuvarlakçay'da, Ulukışla'da, Pazarcık'ta, Çine'de, Kayseri-Sarız'da ve diğer çevre direnişlerinin yaşandığı yörelerde Anayasa'da bir yurttaşlık görevi olarak tanımlanan, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını savunan çevreciler, baskı ve gözaltılara maruz kalıyor ve yargılanıyorlar. Onur Hamzaoğlu gibi onurlu bilim insanları, Dilovası'ndaki çevre ve halk sağlığı sorunlarına dikkat çektikleri için haklarında soruşturma açılıyor. Çevre Direnişçileri hakkında açılan davalar, bir yıldan daha kısa sürede sona erdirilerek haklarında hapis ve para cezaları veriliyor. Çevre haberleri yapan gazeteciler, çevreci direnişçilerinin avukatları, destekleyen kurumlar ve bilim insanları, kirli yatırımların sahibi şirketler tarafından haklarında tazminat davalarıyla susturulmak isteniyor.

Bütün bu gelişmelere kamuoyunun göz önünde yaşanırken 2005 yılında 5 Haziran Çevre Günü'nde çevre direnişçilerine yapılan saldırının azmettirici olan Akın İpek hakkında ancak altı yılda iddianame hazırlandı. Bergama Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Akın İpek hakkında; "kamu malına zarar verme, mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarına azmettirme suçunu işlediği" gerekçesiyle dava açıldı. Ancak bu davada sanık olan Akın İpek'in kendisinden şikayetçi olan çevrecilerin ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada ifadesinin alınması sağlanamıyor. Bu şekilde usulüne uygun bir yargılama yapılamadığı gibi Akın İpek, çevre direnişçilerine saldırmaktan "sanık" olduğunu kamuoyundan gizlemeye çalışmaktadır. Dava, zamanaşımına uğratılmak istenmektedir.

Siyanürlü altın, nükleer santral, termik santral, HES, çimento fabrikaları, taş ocakları ve geleceğimiz yok eden projelere karşı direnen yöre yurttaşlarına polis ve jandarma bu kirli şirketlerin özel güvenlik görevlisi gibi saldırmaktadır. Yargı kararlarını uygulamayanlar hakkında hükümette bulunan Bakanlar ve diğer idari amirleri soruşturma izni vermezken, çevre direnişçilerinin yargılanması kamuoyundaki adalete olan güven duygusunun ve inancın sarsılmasına yol açmaktadır. Bu nedenle Koza Altın Şirketinin 20 Eylül'de Gümüşhane'de yapılan Halkın Katılımı toplantısında altı yıl önce Bergama'da yaşanan olayların benzerleri yaşanmıştır.

AKP, her gün yenisini çıkarttığı Kanun Hükmünde Kararnamelerle kanun tanımazlığa devam etmekte, sadece doğamızı değil hukuku da kirletmektedir. Hükümetin hukuk alanında yatırımcı şirketler lehine uyguladığı çifte standartlar, çevre direnişlerine karşı anti demokratik baskıları arttırmaktadır. Bergama'da çevre direnişçilerine saldıranlarla bugün Turgutlu'da aba altından sopa gösterenlerin bu cesaretlerini en fazla hükümetten aldıklarını biliyoruz.

Doğamıza, tarihimize, kültürümüze kasteden gerçek suçlular, yargılanana ve hesap verene kadar mücadelemiz devam edecektir.

ANKARA NÃœKLEER KARÅžITI PLATFORM
ANKARA TABÄ°P ODASI
ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ
EGE ÇEVRE VE KÜLTÜR PLATFORMU
DEVRÄ°MCÄ° 78'LÄ°LER FEDERASYONU
DERELERİN KARDEŞLİĞİ PLATFORMU
DİSK ANKARA BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
HALKEVLERÄ°
İZMİR-BERGAMA-EŞME-SİVRİHİSAR-HAVRAN-KÜÇÜKDERE ELELE HAREKETİ
KESK ANKARA ÅžUBELER PLATFORMU
ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ
PAZARCIK OVAMA DOKUNMA ÇEVRE HAREKETİ
TMMOB ELEKTRÄ°K MÃœHENDÄ°SLERÄ° ODASI ANKARA ÅžUBESÄ°
TMMOB Ä°NÅžAAT MÃœHENDÄ°SLERÄ° ODASI ANKARA ÅžUBESÄ°
TMMOB JEOLOJÄ° MÃœHENDÄ°SLERÄ° ODASI
TMMOB METALURJÄ° MÃœHENDÄ°SLERÄ° ODASI
TÃœRKÄ°Åž TEZ-KOOP-Ä°Åž ANKARA 2.NOLU ÅžUBESÄ°
TÃœRKÄ°Åž TÃœMTÄ°S ANKARA ÅžUBESÄ°

DERGİ VE ARŞİV TARAMASI

Metalurji dergilerinin 121. sayısından itibaren yazıların tam metinlerinde arama yapabilirsiniz.

Metalurji Dergilerinde Arama:

Yasalar ve Yönetmelikler, Yönetim Organları, Genel Kurul Sonuç Bildirgeleri, Çalışma Raporları, Sektörel Raporlar, Basın Açıklamaları, Dergi Yazı Başlıkları, Kongre Kitap ve CD'leri, Sempozyumlar ve Kütüphanemizde bulunan kitap özetlerinden oluşan arşivimizde arama yapabilirsiniz.

ArÅŸivde Arama:

 


TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası
Kültür Mahallesi, Çaldıran Sokak Nida Apt. NO: 14 / 13 Kolej
Çankaya ANKARA
Tel: (312) - 425 41 60 ve 419 38 18 Faks: (312) - 418 93 43
E-Posta: Genel Merkez - Ä°stanbul Åžube -
Ä°zmir Åžube - Bursa TemsilciliÄŸi