Siyanür ile altın üretimi konusunda önceden okuduğumuz, öğrendiğimiz bilgileri pratikte daha iyi anlayabilmek ve bu tesisleri yerlerinde görüp, incelemek amacıyla öğrenci komisyonu olarak düzenlediğimiz geziyi, Metalurji Mühendisleri Odası yöneticilerinden Cemalettin KÜÇÜK, İrfan KAPTI ve 16 öğrenci olarak (İTÜ, YTÜ ve Kocaeli Üni.) 22-23 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdik.
İlk günümüzde Bergama-Ovacık Altın Tesisini gördük ve civar köyleri gezerek köylülerle görüşme imkanı yakaladık. Bergama direnişinin yükseldiği köylerden biri olan Çamköy, terkedilmiş bir köyü andırıyordu. Tarlaları maden şirketi tarafından satın alınmış köylüler, Bergama ve İzmir merkezlerine yerleşmeye başlamışlar. Yargı kararına göre kapatılması gereken şirket ise çalışmaya devam ediyor.
Aynı günün akşamında Eşme’ye giderek İnay köylüleriyle birlikte kaldık. İnay köylüleri, 2 yıldır maden şirketine karşı mücadelesini eylemler yaparak ve şirkete açtıkları birçok davayla birlikte sürdürüyor. Mücadelelerinin kamuoyuna yansıtılmadığından şikayet ederek; sivil toplum örgütlerinin yardımlarını bekliyorlar. Biz öğrenciler olarak yanlarında olduğumuz ve gördüklerimizi duyuracağımız sözünü vererek köyden ayrıldık.
Eşme-Kışladağı Altın Tesisini inceleyerek, yığın liçi yapılan devasa alanı görme imkanı yakaladık. Danıştay tarafından ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilen tesis ise faaliyetlerine devam ediyor.
TMMOB METALURJİ MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ KOMİSYONU